Seminaris
  • Càncer
  • Medicina Regenerativa
  • Neurociències
  • Medicina Translacional

Curs d’introducció a l’anàlisi bayesiana de dades

Presentació:

Curs introductori a l’anàlisi bayesiana de dades, amb l’objectiu que els participants aprenguin a realitzar les seves pròpies anàlisis en el marc de l’estadística Bayesiana. Cada dia hi haurà una primera sessió més expositiva, en la que es presentaran els conceptes bàsics que permetin abordar l’anàlisi de dades, i una segona sessió on es posaran en pràctica aquests conceptes a partir de la resolució de casos pràctics amb l’ajuda dels programaris estadístics R i JAGS.

 

 

Destinataris:

El curs d’anàlisi bayesiana de dades està dirigit a estadístics, així com a investigadors amb coneixements d’estadística, que desitgin introduir-se en la metodologia d’anàlisi bayesiana de dades, des d’una perspectiva totalment aplicada, basada en exemples.

 

 

Requeriments:

Per aprofitar les sessions pràctiques és necessari que els participants tinguin coneixements bàsics d’estadística i del programa R (https://cran.r-project.org/).

 

 

Professorat:

En Josep Ginebra és catedràtic i director del Departament d’Estadística i Investigació Operativa de la Universitat Politècnica de Catalunya. Amb un doctorat en Estadística per la Universitat de Wisconsin, ha treballat des del començament en l’àmbit de l’estadística Bayesiana, tal com queda reflectit a la llista de les seves publicacions. Ara fa quinze anys va engegar la primera assignatura d’estadística Bayesiana en una universitat catalana, en el marc del màster d’estadística i investigació operativa. (https://www.eio.upc.edu/en/homepages/ginebra).

 

En Xavi Puig és professor agregat a la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment imparteix les assignatures d’estadística Bayesiana del Grau i del Màster d’Estadística. La seva recerca se centra sobretot en l’anàlisi Bayesiana de dades discretes, i té publicacions en els camps de l’epidemiologia, la genètica, l’estilometria i l’anàlisi de dades electorals (https://www.eio.upc.edu/en/homepages/xavierpuig).

 

 

Programa del curs:

Dia 1. Es definirà el Model Bayesià, i s’explicarà com aquest model permet combinar la informació provinent de les dades amb informació prèvia, a través de l’elecció del model estadístic i de la distribució a priori.

Dia 2. Es presentarà com s’actualitza el Model Bayesià utilitzant el teorema de Bayes i donant lloc a la distribució a posteriori i predictiva a posteriori.

Dia 3. Es presentaran les principals eines per a la Inferència bayesiana,  que permeten fer  estimacions puntuals i per intervals, proves d’hipòtesi i prediccions. També es discutirà el paper que juga la simulació a l’hora de validar el model.

Dia 4. S’exposarà perquè són necessaris els algoritmes MCMC per implementar un model Bayesià; i es presentaran els Models Jeràrquics.

 

 

Informació d’interès

El curs d’introducció a l’anàlisi bayesiana de dades s'impartirà els dies 21, 22, 23 i 24 de gener de 2020 de 9:00 a 14:00 (es realitzarà una pausa a mig matí).

El nombre mínim de participants per a la realització del curs és 10, i el màxim és de 25.

El curs és realitzarà en aula de la Facultat de la Medicina de la Universitat de Barcelona del Campus de Bellvitge. L’aula estarà equipada amb un ordinador per alumne.

 

 

Tarifes del curs:

 

 

                                                                      Campus IDIBELL*                          Extern 

 abans del 15 de desembre                      250,00 €                                   350,00 €

 després del 15 de desembre                  350,00 €                                   450,00 €             

                                                                                           

* IDIBELL, ICO-L’Hospitalet, Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital de Viladecans, UB-Campus Bellvitge

 

 

Per formalitzar la inscripció al curs cal omplir el formulari que trobareu seguint l'enllaç: http://j.mp/2Cv5Ov6