El software de tractament d’imatges en la paràlisi facial, premiat per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques

20170616_Montesinos_becaAcademia

Investigadores del Servei de Rehabilitació i Fisioteràpia de l’Hospital de Bellvitge – Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (HUB-IDIBELL) han rebut la VI beca de recerca bàsica en fisioteràpia de la Societat Catalanobalear de Fisioteràpia – vinculada a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques -, que els permetrà finançar parcialment la validació clínica d’un prototip

de software de tractament d’imatges

i dissenyat com a teràpia neuromuscular facial en pacients amb paràlisi facial perifèrica. Això podria permetre, en un futur pròxim, que s’integrés als serveis de rehabilitació, així com ser utilitzat pels pacients com a teràpia a casa.

L’expressió facial és la primera forma de comunicació no verbal. La paràlisi facial no només limita la capacitat per mostrar les emocions, sinó que també pot produir dèficits funcionals com la capacitat per tancar els ulls, menjar i parlar. En molts pacients, al quadre clínic s’associa una disminució de l’autoestima, ja que la cara és la targeta de presentació de les persones i l’asimetria facial canvia el seu esquema corporal i fa que no es reconeguin.

Els objectius principals de la rehabilitació facial són: recuperar el “paper d’identitat” de la cara del pacient i recuperar la funcionalitat en la realització de les activitats diàries. Per això cal que treballi en tots els aspectes: motor, sensitiu, cognitiu i emocional, que permeten la recuperació de la unitat de la cara.

Des del Servei de Rehabilitació del HUB es va plantejar utilitzar una teràpia abans no utilitzada per aquests casos, “The mirror therapy”. És tracta d’una tècnica coneguda des dels anys 90 inicialment pel tractament del dolor del membre fantasma en pacients amputats. Es creu que la adaptació d’aquesta tècnica amb les noves tecnologies, en una versió

software, pot ser beneficiosa per a una ràpida recuperació.

Formen part d’aquest projecte les fisioterapeutes Nuria Montesinos Montesinos (investigadora principal), Raquel Oller Domingo, Anna Mauri Aranda i Anna Justes Solé, i les doctores rehabilitadores Josefina Junyent Parés i Marta Gómez Cuba.

Scroll to Top