Identificades com a responsables de càncer de mama i ovari hereditari tres mutacions del gen BRCA1

Conxi PLOS ONE (1)

Aquest estudi millorarà el consell genètic i el seguiment clínic dels pacients i famílies que presentin aquestes variants Investigadors del grup de recerca en càncer hereditari de l’IDIBELL i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han realitzat un estudi funcional i estructural de set variants del gen BRCA1 amb significat biològic desconegut i han conclòs que tres d’aquestes variants són patogèniques, és a dir responsables del risc de patir càncer de mama o ovari. L’estudi s’ha publicat a la revista PLOS One.

La classificació d’aquestes tres variants permetrà millorar el consell genètic dels pacients i les famílies que presenten aquests mutacions i serviran per individualitzar el seu seguiment i maneig clínic. Les mutacions en el gen BRCA1 confereixen un alt risc de desenvolupar càncer de mama o ovari. Una dona portadora d’una mutació en aquest gen té un risc durant tota la seva vida de patir càncer de mama d’entre el 40% i el 90% i de patir càncer d’ovari d’entre el 20% i el 70%.

Segons la investigadora del grup de càncer hereditari Conxi Lázaro, “actualment coneixem múltiples alteracions genètiques al gen BRCA1 que són clarament patogèniques així com alteracions neutres o polimorfismes de seqüència, però els estudis de diagnòstic genètic també identifiquen canvis a la seqüència d’ADN, de les quals desconeixem el seu significat biològic”. Per a la investigadora descobrir quines conseqüències biològiques poden tenir aquestes variants de significat desconegut és un “repte tecnològic, no només en càncer de mama sinó en l’àmbit de diagnòstic genètic en general”.

 

Estudi de set variants de significat biològic desconegut

L’estudi analitza set variants del gen BRCA1 des del punt de vista estructural i funcional. L’anàlisi estructural és una anàlisi teoricocomputacional i compara l’estructura en tres dimensions de la proteïna normal amb la que tindria amb els canvis estudiats. Els investigadors conclouen que tres de les set variants estudiades modificaven l’estructura de la proteïna.

“En l’estudi funcional”, ha explicat la investigadora, “analitzem in vitro una de les funcions clau de BRCA1, la regulació de la transcripció. L’estudi realitzat consisteix en la generació de mutants de totes les variants subjectes d’estudi en uns vectors específics per tal d’avaluar l’activitat transcripcional dels mutants respecte l’activitat del control, amb la seqüència salvatge del gen BRCA1.

D’aquesta anàlisi, els investigadors conclouen que tres de les set variants de significat biològic desconegut estudiades són en realitat patogèniques i serviran als clínics per donar un millor assessorament genètic als pacients i a les famílies que les presentin, permetent una avaluació personalitzada del risc a desenvolupar càncer.

 

Consell genètic

El coneixement de l’efecte clínic de les mutacions que indiquen risc de patir càncer de mama o ovari permet oferir consell genètic a les famílies. “Als individus de la família que presenten la mutació se’ls fa un seguiment clínic exhaustiu així com la possibilitat de diferents opcions reproductives, com ara diagnòstics prenatals o preimplantacionals”, ha explicat Lázaro, “mentre que els membres de la família que no presenten aquesta mutació passen a ser considerats població general pel que fa el risc de patir aquest tipus de càncer”.

El treball s’ha realitzat en col·laboració amb investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRBB) i del Programa d’Epidemiologia del Càncer del Lee Moffit Cancer Center & Research Institute de Florida, als Estats Units i ha estat finançat amb fons de l’Institut de Salut Carlos III (projectes FIS, PFIS i RTICC), Generalitat de Catalunya (SGR) i l’Associació Espanyola contra el Càncer.

 

 

Referència de l’article
Quiles F., Fernández-Rodríguez J., Mosca R, Feliubadaló L., Tornero E, Brunet J., Blanco I., Capella G., Pujana M.A., Aloy P., Monteiro A., and Lázaro C.. (2013) Functional and structural analysis of C-terminal BRCA1 missense variants. PLoS ONE 8(4): e61302. doi: 10.1371/journal.pone.0061302

Scroll to Top