logo IDIBELL
Català  |   Castellano  |   English
Cerca
L'InstitutRecercaActualitatPlataformesUneix-te a nosaltresEines
 

Notícies

boto imprimir
Data: 17/10/2016

Identifiquen un repressor transcripcional clau en la generació dels limfòcits B


Identifiquen un repressor transcripcional clau en la generació dels limfòcits B

 

Investigadors del Grup de Diferenciació Cel·lular dins del Programa d’Epigenètica i Biologia del càncer de  l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), liderats per la investigadora Maribel Parra, han identificat un repressor transcripcional, la histona desacetilasa HDAC7, implicat en la generació i la identitat dels limfòcits B, les cèl·lules encarregades de crear anticossos en el nostre sistema immunitari. Els resultats de l’estudi, publicat a The Journal of Experimental Medicine, demostren que HDAC7 es necessària per la formació dels limfòcits B.

 

Sistema hematopoiètic

 

Les cèl·lules mare de la sang passen per un sistema molt complex de diferenciació per formar les diferents cèl·lules sanguínies. Existeixen dues línies principals: la limfoide, que acaba donant lloc a les cèl·lules T, els limfòcits B i les cèl·lules NK, i la mieloide que formarà els eritròcits (glòbuls vermells) o els macròfags entre d’altres. Segons ha explicat Maribel Parra, per tal que es donin aquests passos s’han de produir una sèrie de canvis en el programa gènic de les cèl·lules. Existeixen factors de transcripció que activen gens de cada llinatge cel·lular però també existeixen repressors transcripcionals que impedeixen que s’expressin gens “inapropiats”, que són característics d’un altre llinatge. Fins ara, la identitat i mecanismes d’acció d’aquests repressors era molt poc coneguda. El grup de la Dra. Parra estudia precisament el paper d’una família de proteïnes que són repressores transcripcionals en el sistema hematopoiètic. Es tracta de les histones desacetilases (HDACs).

 

Repressió de gens ‘inapropiats’

 

En aquest treball els investigadors demostren que el paper d’una d’aquestes proteïnes, l’HDAC7, en limfòcits B és reprimir gens ‘inapropiats’, característics d’altres tipus cel·lulars com els macròfags i el limfòcits T. Els investigadors han utilitzat un model de ratolí deficient en HDAC7 en progenitors de cèl·lules B (pro-B). Han observat que en absència de HDAC7, els ratolins presenten un bloqueig en la formació de limfòcits B. Els investigadors han trobat que HDAC7 s’uneix a gens característics d’altres tipus cel·lulars conduint a la seva repressió transcripcional.  Maribel Parra ha explicat que “a través d’aquets mecanisme de repressió transcripcional, la cèl·lula B s’assegura que no s’expressin gens d’altres tipus cel·lulars, mantenint la seva identitat limfoide”. També assenyala que “donada la seva importància en la biologia dels limfòcits B, la funció d’HDAC7 podria estar alterada en malalties hematològiques. De fet l’any passat vam publicar un article en el que veiem que l’expressió d’HDAC7 estava desregulada en tipus concrets de leucèmies i limfomes de cèl·lules B.” 

Referència de l’article

Alba Azagra, Lidia Román-González, Olga Collazo, Javier Rodríguez-Ubreva, Virginia de Yébenes, Bruna Barneda-Zahonero, Jairo Rodríguez, Manuel Castro de Moura, Joaquim Grego-Bessa, Irene Fernández-Duran, Abul B.M.M.K. Islam, Manel Esteller, Almudena Ramiro, Esteban Ballestar and Maribel Parra. In vivo conditional deletion of HDAC7 reveals its requirement to establish proper B lymphocyte identity and development. The Journal of Experimental Medicine (2016)

foto D'esquerra a dreta: Alba Azagra, Maribel Parra, Olga Collazo i Irene Fernández-Duran
D'esquerra a dreta: Alba Azagra, Maribel Parra, Olga Collazo i Irene Fernández-Duran

Share/Bookmark
 
© 2018 Institut d'Investigació Biomèdica de BellvitgeResultats per pàginaData inicial
Seleccionar data
TitolData final
Seleccionar data
Buscar


La vostra contrasenya està a punt de caducar. Si us plau, escriviu una nova contrasenya per seguir navegant

Recordeu que aquesta contrasenya us serveix per accedir a totes les aplicacions web de l’IDIBELL

Nova contrasenya:
Confirmar nova contrasenya:

AcceptarLa vostra contrasenya està a punt de caducar. Si us plau, escriviu una nova contrasenya per seguir navegant

Recordeu que aquesta contrasenya us serveix per accedir a totes les aplicacions web de l’IDIBELL

Nova contrasenya:
Confirmar nova contrasenya:

Acceptar


Cancel·lar

Les contrasenyes no coincideixen
La contrasenya ha de tenir com a mínim 6 caracters
La nova contrasenya no pot contenir caràcters especials
Registre d'usuari

Nom
1r Cognom
2n Cognom
Correu electrònic
Usuari
Contrasenya
Idioma


Acceptar


Cancel·lar
Encara no heu confirmat l'asistencia al curs de programacio en R programat pel dia 29-30 de juny i 6-7 de juliol, la data limit per fer la confirmació es el dia 09/06/2017

Voleu confirmar l'asistencia ara?

No
Falta informació referent a les vostres dades personals i de contacte, necessària per mantenir les bases de dades de l’IDIBELL.

Desitgeu omplir el formulari ara?

No

Si su plau, recordeu introduir la previsió de vacances a l’aplicatiu

Acceptar

Cancel·lar