logo IDIBELL
Català  |   Castellano  |   English
Cerca
L'InstitutRecercaActualitatPlataformesUneix-te a nosaltresEines
 

Notícies

boto imprimir
Data: 04/11/2016

Descoberta una causa de resistència múltiple a la quimioteràpia del càncer


Un nou estudi desenvolupat per investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) descobreix una causa de la resistència mútiple en la quimioteràpia del càncer. El treball, publicat avui a la revista Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), l'òrgan d'expressió de l'Acadèmia de Ciències dels Estats Units, ha estat realitzat pel grup del Dr. Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l'IDIBELL, investigador ICREA i Professor de Genètica de la Universitat de Barcelona.

 

La introducció de la quimioteràpia del càncer va suposar una revolució per al tractament d'aquesta malaltia en aquells casos en què la curació no és ja possible només amb la simple extirpació del tumor. La quimioteràpia s'ha demostrat efectiva en un ampli ventall de pacients, però un dels seus principals problemes és l'aparició de resistència contra el medicament anti-tumoral usat. No obstant això, des de fa dècades se sap que hi ha tumors que presenten una resistència creuada contra diferents fàrmacs des del seu inici, quan encara no han estat tractats.

 

"Hem trobat que un 10% de tumors de còlon i estómac presenten la pèrdua d'una molècula anomenada TP53TG1, què en cèl·lules sanes és l’encarregada de prevenir l'activació de la proteïna YBX1. Sense la vigilància de TP53TG1 en aquests tumors gastrointestinals, YBX1 s'encarrega d’anar al nucli de la cèl·lula i activar centenars de oncogens que impediran la mort de les cèl·lules malignes produïda pels fàrmacs antitumorals", comenta el Dr. Manel Esteller.

 

L'espectre de resistències induïdes per aquest mecanisme és extens i inclou fàrmacs emprats en el tractament comú d'aquest tipus de càncers, com el 5-fluorouracil, l’oxiplatí o l’irinotecà, però també medicaments dirigits a dianes moleculars recents, com ara els inhibidors de cinases.

 

A partir dels resultats publicats a PNAS, explica el Dr. Esteller, "ens falta per estudiar si queda algun fàrmac que s'escapi a aquest mecanisme de quimioresistència múltiple i també explorar si tornar l'activitat a la molècula TP53TG1 significaria recuperar la sensibilitat d'aquests tumors als fàrmacs analitzats, cosa que representaria un benefici clínic per a aquests pacients."


Més informació:

 Diaz-Lagares A, Crujeiras AB, Lopez-Serra P, Soler M, Setien F, Goyal A, Sandoval J, Hashimoto Y, Martinez-Cardús A, Gomez A, Heyn H, Moutinho C, Espada J, Vidal A, Paúles MJ, Galán M, Sala N, Akiyama Y, Martínez-Iniesta M, Farré L, Villanueva A, Grossd

foto Secció d'un càncer d'estómac vista al microscopi mostrant expressió aberrant de la proteïna YBX1 (tenyida de color marró).
Secció d'un càncer d'estómac vista al microscopi mostrant expressió aberrant de la proteïna YBX1 (tenyida de color marró).

Share/Bookmark
 
© 2018 Institut d'Investigació Biomèdica de BellvitgeResultats per pàginaData inicial
Seleccionar data
TitolData final
Seleccionar data
Buscar


La vostra contrasenya està a punt de caducar. Si us plau, escriviu una nova contrasenya per seguir navegant

Recordeu que aquesta contrasenya us serveix per accedir a totes les aplicacions web de l’IDIBELL

Nova contrasenya:
Confirmar nova contrasenya:

AcceptarLa vostra contrasenya està a punt de caducar. Si us plau, escriviu una nova contrasenya per seguir navegant

Recordeu que aquesta contrasenya us serveix per accedir a totes les aplicacions web de l’IDIBELL

Nova contrasenya:
Confirmar nova contrasenya:

Acceptar


Cancel·lar

Les contrasenyes no coincideixen
La contrasenya ha de tenir com a mínim 6 caracters
La nova contrasenya no pot contenir caràcters especials
Registre d'usuari

Nom
1r Cognom
2n Cognom
Correu electrònic
Usuari
Contrasenya
Idioma


Acceptar


Cancel·lar
Encara no heu confirmat l'asistencia al curs de programacio en R programat pel dia 29-30 de juny i 6-7 de juliol, la data limit per fer la confirmació es el dia 09/06/2017

Voleu confirmar l'asistencia ara?

No
Falta informació referent a les vostres dades personals i de contacte, necessària per mantenir les bases de dades de l’IDIBELL.

Desitgeu omplir el formulari ara?

No

Si su plau, recordeu introduir la previsió de vacances a l’aplicatiu

Acceptar

Cancel·lar