Identificats nous gens de predisposició i microRNAs involucrats en el càncer hereditari

20170518_Capella_AECC

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), han presentat uns resultats esperançadors per al càncer hereditari, afectació que representa entre el 0,1% i el 10% dels tumors depenent del tipus de càncer. La identificació de nous gens de predisposició i microRNAS involucrats en el desenvolupament dels càncers hereditaris obre noves portes a la personalització dels mètodes de cribratge i diagnòstic precoç d’aquests tipus de càncers.

El Dr. Gabriel Capellà, cap del grup de recerca en càncer hereditari de IDIBELL, va ser l’encarregat de presentar aquests avenços en el marc del “XI Simposi Visió Global del Càncer, avenços i resultats en investigació, del diagnòstic precoç a la metàstasi” de la Fundació Científica de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). A través del treball realitzat pel seu grup de recerca s’ha aconseguit desenvolupar un panell de gens implicats en el càncer hereditari, que actualment s’incorpora a la rutina clínica diagnòstica. A més, l’equip del Dr. Capellà està analitzant si les possibles variants en els gens inclosos en aquest panell poden ser d’utilitat en una quantificació més precisa del risc de desenvolupar aquest tipus de tumors.

En paraules del Dr. Capellà, aquesta investigació suposa “un canvi de paradigma en els mètodes de cribratge i atenció al pacient en càncer hereditari. D’una banda, ser capaços de precisar l’impacte i la relació entre determinades alteracions genètiques fins ara no avaluades ens permetrà millorar la nostra capacitat de quantificar el risc de desenvolupar la malaltia, però no tot és genètica; també volem incidir en els mètodes de detecció precoç, implementant protocols més personalitzats en el seguiment de la població que redueixin l’ús de proves invasives i estalviïn costos al sistema sanitari. D’altra banda, ens interessa poder transmetre tota aquesta informació de manera que el pacient entengui i assumeixi la seva situació per a que pugui prendre decisions plenament informades”.

L’objectiu del Simposi de l’AECC és fer públics els resultats dels projectes que finança aquesta entitat rendint comptes a la societat sobre els fons recaptats per a la investigació. En total, l’AECC ha presentat els resultats de 7 projectes finançats amb 5.340.000 € procedents tots ells de la societat civil espanyola. Ignacio Muñoz Pidal, president de l’AECC i de la Fundació Científica de l’AECC, ha assenyalat durant l’acte que “la investigació serà l’únic que podrà vèncer el càncer i per això, des de l’AECC, tenim com una de les nostres màximes prioritats finançar la millor investigació oncològica possible”.

Scroll to Top